Video's


"Los hombres siempre estan haciendo dos cosas al mismo tiempo:

actuar egoístamente y hablar moralmente."

 

"Mensen doen altijd twee dingen tegelijk: egoïstisch handelen en moreel praten."

 

Hier geciteerd in het Spaans in een Boliviaanse korte video als "Citaat van de dag". Het is een variatie op een zin van Brunner uit zijn werk " Heerschappij van Hoogmoed": "[D]iese zwei Dinge liegen ja dem Menschen ob: egoistisch zu handeln und moralisch dazu zu reden; es gibt gar keinen Egoismus ohne Begleitmusik der Moral."

 

Franziska Krah: »Ein Ungeheur, das wenigstens theoretisch besiegt sein muß« Pioniere der Antisemitismusforschung in Deutschland. (= "Een monster dat verslagen moet worden, tenminste in theorie" Pioniers van antisemitismeonderzoek in Duitsland.) Online lezing in het kader van het begeleidende programma van het interdisciplinaire onderzoeksnetwerk "Antisemitismuserfahrung in der Dritten Generation. Zur Reaktualisierung extremen Traumas bei Nachkommen von Überlebenden der Shoah". In het kader van de lezing introduceert Krah ook Constantin Brunner als een van de pioniers van het antisemitismeonderzoek. De lezing werd gehouden in het Siegmund Freud Instituut (SFI) op 9 maart 2023.

Dit nog niet eerder gepubliceerde interview met de beroemde vioolvirtuoos Yehudi Menuhin (1916-1999) over de filosoof Constantin Brunner werd in 1994 in Londen afgenomen en in 2018 voor het eerst door onze Stichting gedigitaliseerd.

Onze nieuwste videodigitalisering: Hans Raphael Goetz (1921-2013) was een Deense musicus en filosoof van Duitse en specifiek Duits-joodse afkomst. Zijn vader was algemeen secretaris van het "Verbond voor Liberaal Jodendom in Duitsland" en hoofdredacteur van de Joods Liberale krant George Goetz (1892-1968), die ooit voor de nazi's naar Denemarken was gevlucht. Na de dood van George Goetz, die bevriend was geweest met Constantin Brunner, werd zijn zoon Hans ook actief in het Internationale Constantin Brunner Instituut (ICBI) en was voorzitter van 1992 tot 2006. Uit deze periode dateert dit gedigitaliseerde en voor het eerst openbaar gemaakte interview, waarin Goetz vertelt over zijn familie en de relatie met Brunner, maar ook over Brunners filosofie en politieke theorie. Goetz bespreekt ook de verschillende discussiegroepen van Brunner zoals de "Czernowitzer Kreis".

In deze video is Brunners laatste studie uit zijn ballingschap in Den Haag te zien. De niet eerder uitgebrachte beelden dateren uit de jaren 90 en zijn in 2019 door ons opnieuw gemonteerd. De kamer, die lange tijd onaangeroerd bleef, werd later opgeheven en de meeste voorwerpen en boeken werden geschonken aan het Leo Baeck Instituut in Berlijn.